От общо минало към общо европейско бъдеще!

[et_pb_section bb_built=“1″ admin_label=“section“][et_pb_row admin_label=“row“ background_position=“top_left“ background_repeat=“repeat“ background_size=“initial“][et_pb_column type=“4_4″][et_pb_text _builder_version=“3.0.51″ background_layout=“light“ text_orientation=“left“ border_style=“solid“]

Тази година се навършват 114 години от славното Илинденско-Преображенско въстание – символ на борбата за свобода на българското население от Македония, Одринска Тракия и Беломорието, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават под робство в Османската империя.

По този повод, и тази година вече девети път Българския културен клуб – Скопие (БККС) организира народен събор за тържествено отбелязване на тази светла дата от общата история на Република Македония и Република България. Събитието ще се проведе на 22 юли 2017 г. (събота), от 17:30 часа по местно време, в Смилево, Република Македония. Като част от програмата, пред паметника на Даме Груев в Смилево ще бъдат прочетени поздравителни писма, проведени празнични слова и ще бъдат положени венци и цветя.

БККС кани гражданите на Република Македония и Република България, своите членове и симпатизанти и всички заинтересовани да участват в съвместното честване, за да покажем заедно, че днешните поколения, които се чувстваме потомци на смелите илинденци и преображенци, не сме забравили и никога няма да забравяме саможертвата на нашите деди, които са дали живота си в борбата за народна свобода срещу кървавия отомански деспотизъм.

Нека същевременно това събитие е една от първите стъпки за практическо изпълнение на договора за добросъседски отношения между Република Македония и Република България, който с радост и надежда очакваме да бъде подписан на 2 август тази година.

Но и да им кажем и не на всички, които работят срещу тази благородна кауза!  Революционерите от истинското ВМОРО бяха за европейския път и европейските ценности срещу диктатурата и деспотизма от какъвто и да е вид.

Нашата обща история трябва да ни обединява и от двете страни на Осогово – както са били обединени и нашите деди от поробените Македония и Одринска Тракия в техните усилия за свобода, национална независимост и европейски просперитет.

[/et_pb_text][et_pb_button _builder_version=“3.0.51″ button_text=“Към анонса в Tatkovina.info“ button_url=“http://tatkovina.info/2017/07/17/%D0%B1%D0%BA%D0%BA%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%87%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D0%B4-%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B4/“ url_new_window=“off“ button_alignment=“center“ background_layout=“light“ custom_button=“off“ button_letter_spacing=“0″ button_icon_placement=“right“ button_letter_spacing_hover=“0″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Подкрепи Мисъль в Patreon

mm
Мирослав Ризински

Заместник-председател на Български културен клуб - Скопие. Главен редактор на Татковина (tatkovina.info).