Select Page

16 юли

16 юли

Над две десетилетия футболните запалянковци, а и не само, с усмивка си спомнят за онова незабравимо, лудо, футболно лято през вече далечната 1994г. Тогава с българският национален отбор по футбол записва една от най – славните страници в историята на спорта у нас, като се класира на четвърто място на световното първенство в САЩ.

Изпълненото с емоции футболно лято изкара милиони по улиците и донесе радост на изстрадалия български народ, който тогава се бори с най – трудните години на прехода.

Националният ни отбор шокира първо французите в квалификациите с гол в последната минута на Емил Костадинов, потапяйки в сълзи цяла Франция. На самото първенство нашите момчета победиха световния шампион и сребърен медалист от предходните две първенства – Аржентина на Марадона и Батистута, както и Гърция за да излезнат от групите. На осминафинал след инфарктни дузпи падна и Мексико.

В четвъртфиналът, двата фантастични гола на Йордан Лечков и Христо Стоичков съсякоха действащия световен шампион Германия и Лотар Матеус.

Тогава малко не достигна да се противопоставим и на Италия на Роберто Баджо, но след 1:2 в полуфинала и последвалото 0:4 срещу Швеция в малкия финал, приказката приключи на 16.07.1994г.

Подкрепи Мисъль в Patreon

About The Author

Боян Златанов

Старши програмист във водеща българска софтуерна компания, завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство.

Фейсбук:

Подкрепете ни

Бюлетин

Мисъль ТВ

Share This

Сподели

Споделете тази статия с вашите приятели