[et_pb_section bb_built=“1″ admin_label=“section“][et_pb_row admin_label=“Row“ background_position=“top_left“ background_repeat=“repeat“ background_size=“initial“][et_pb_column type=“1_2″][et_pb_image admin_label=“Image“ _builder_version=“3.0.51″ src=“https://misal.bg/wp-content/uploads/2017/08/30iht-cohen-art-articleLarge-v21.jpg“ show_in_lightbox=“off“ url_new_window=“off“ use_overlay=“off“ sticky=“off“ align=“center“ always_center_on_mobile=“on“ border_style=“solid“ force_fullwidth=“off“ /][/et_pb_column][et_pb_column type=“1_2″][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“3.0.51″ background_layout=“light“ text_orientation=“left“ border_style=“solid“]

Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма се отбелязва на 23 август. На него си спомняме за жертвите на тоталитарните идеологии и по-специално на тоталитарните комунистически режими, сталинизма, нацизма и фашизма.

Денят е обявен за такъв от Европейския парламент през 2009г. Датата е избрана да съвпада с датата на подписването на пакта Молотов-Рибентроп, пакт за неагресия между СССР и Нацистка Германия, разделящ Румъния, Полша, Литва, Латвия, Естония и Финландия на немска и съветска сфери на влияние. Президентът на Европейския парламент Йержи Бузек описва пакта като „взаимодействие на двете най-лоши форми на тоталитаризъм в човешката история.“

Целта на отбелязването на денят в памет на жертвите на тоталитаризма е да съхрани паметта на жертвите на масовите депортации и екзекуции. Той се отбелязва и в Канада и САЩ, където е известен като Ден на черните панделки.

В България, след предложение на Синята коалиция, денят е отбелязан за първи път на 23 август 2010г.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Подкрепи Мисъль в Patreon

Боян Златанов

Старши програмист във водеща българска софтуерна компания, завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство.

No Comments Yet

Comments are closed