Select Page

30 юни

30 юни

30 юни 1971 г. в автомобилна катастрофа загиват обичаните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков. Те катастрофират в прохода Витиня и умират на място. Двамата играчи на „Левски“ провеждат сутрешна тренировка на „Герена“, после се качват в сивата „Алфа Ромео“ с номер СГ 9999 на Гунди и потеглят за Враца, където са обещали да играят в юбилеен мач на местния „Ботев“. На бензиностанцията преди Витиня те качват случаен спътник. Минути по-късно колата се забива с огромна скорост в излизащ от страничен път камион и избухва в пламъци. Тримата умират на място.

Георги Аспарухов (Гунди) е играч на „Левски“ и „Ботев“ (Пд). В „А“ група има 245 мача със 150 гола, в националния отбор – 50 мача с 19 гола. Класиран е на 8-о място в Европа (1965 г.), спортист №1 на страната (1965 г.) . Избран е за футболист на ХХ в. за България.

Никола Котков (Котето) е нападател на „Локомотив“ (Сф) и „Левски“. Има 322 мача и 163 гола в „А“ група, както и 26 мача и 12 гола за националния отбор на България.

На погребението на двамата футболисти се стичат над 150 хиляди души.

Подкрепи Мисъль в Patreon

About The Author

mm

Завършил Софийския университет, специализирал в Тюбингенския университет и Американския университет в Прищина. Специалист по Балканска история и политика, председател на Младежкия консервативен клуб (2013-2015). Стипендиант на фондация „Конрад Аденауер”, член на клуба на наследниците на царския офицерски корпус „Един завет”. Един от създателите на "София помни".

Фейсбук:

Подкрепете ни

Бюлетин

Мисъль ТВ

Share This

Сподели

Споделете тази статия с вашите приятели