Механичният сбор на „автентичната десница“

Не искам да ви режа крилете на ентусиазма, но се чувствам длъжен да отбележа следното.

Не виждам засега обединение (на ДСБ и ДаБГ – бел. ред.). Виждам механичен сбор. За да има обединение, са необходими обнова и поставяне на нещата на здрава основа с ясни идеи. Това няма как да стане без извличане на поука от собствените грешки. Признаването на собствените грешки или се прави частично (в най-добрия случай), или изобщо не се прави, а понякога дори най-нелепо и нагло „продължаваме напред“.

Едната половина от „демократичната общност“ сгреши в това, че беше подвластна на илюзията „на власт сме“. За това не са виновни един, четири или пет човека. Това беше убеждението на голяма част от „автентичната десница“. Събуждането от този сън беше доста мъчителен процес, който всъщност още не е завършил. Все още тук и там се чува мрънкане под сурдинка колко ни е било хубаво в топлия скут на Батко. Как сме били набарали мекото на баницата. Какво беше набарано би трябвало да е станало пределно очеизбождащо много отдавна.

Другата половина сгреши в това, че се подведе по мантрата „няма ляво, няма дясно“. Тази мантра продължава да бъде повтаряна упорито и досега. С което всъщност се блокира всякакъв идеен дебат, без който едно истинско обединение е напълно немислимо. Мафията и пленената държава не могат да бъдат преборени с какви да е мерки. Левите такива могат единствено на увеличат корупцията. Но тези, които „вярват в Христо“, твърдят, че това било незначително. Само дето аз не вярвам в Христо. Не го и демонизирам. „Вярата в Христо“ обаче не може да е в основата на обединението. Това просто няма да мине. Ще повярвам единствено в хора, които си признават собствените грешки и не бягат от идеен дебат.

Накрая нещо за тези, които принципно биха се съгласили с горните редове, но смятат, че обединението на „новата демократична общност“ трябва да започне от нулата. Няма такъв филм. В човешките общества нищо не започва от нулата. Винаги има наслоения. За да смятате, че почвате „начисто“, означава, че вярвате в съществуването на безгрешни хора и че вероятно се причислявате към небесния им сонм. А това е не по-малка заблуда от гореописаните. Аз също вярвам, че думата лустрация е ключова, но с нейното фрустрирано повтаряне във виртуалното пространство няма да се приближите и на йота до реализацията й. Промените се правят с координация и организация. Не с георично-творчески пози, мрънкане отстрани и очакване обединението да се случи чрез пришествието на войнството на „безгрешните“.

Подкрепи Мисъль в Patreon

mm
Кирил Чуканов

Роден през 1984 г. Възпитаник на НГДЕК "Константин-Кирил Философ".. Следвал история и политология в Софийския и Лайпцигския университети. Специализирал в Хумболтовия университет. Специалист по германо-български отношения. Съпредседател на Движение Обществен натиск и член на Атлантическия съвет на България.

No Comments Yet

Comments are closed